12-3082

Mohammad Baqir al-Sadr

Suurajatollah Mohammad Baqir al-Sadr (1. maaliskuuta 1935 Al-Kazimiyah, Irak – 9. huhtikuuta 1980) tavallisesti kutsuttu nimellä Al-sadr al-ayal on yksi tärkeimmistä muslimilaisista filosofeista ja šiiojen Dawa-puolueen oppi-isä. Hänen merkittävin teoksensa on Iqtisaduna, joka luo perustan Kuwaitin öljyteollisuuden hallinnoimiselle islamilaisten periaatteiden mukaan. Toinen teos Falsafatuna on luonteeltaan Iqtisadunaa filosofisempi.

Muhammad Baqir al-Sadr varttui Najafin kaupungissa köyhässä perheessä isänsä kuoltua. Hän opiskeli uskonnollisissa seminaareissa, ja alkoi opettaa 25-vuotiaana. Hän tuli pian tunnetuksi šiia-ajattelijaksi luentojensa ja kirjoitustensa takia. Ensimmäisissä kirjoituksissaan hän kritisoi marxilaisuutta ja luonnosteli uutta, vaihtoehtoista islamilaista hallintomallia.

Vuonna 1977 Najifin mellakoiden aikana Muhammad Baqir al-Sadr tuomittiin elinkautiseen vankeustuomioon . Kaksi vuotta myöhemmin vankeustuomio muutettiin kotiarestiksi. Vuonna 1980 Muhammad Baqir al-Sadr puolusti kirjoituksessaaj Ajatollah Khomeinia ja islamilaista vallankumousta. Tämän seurauksena hänet vangittiin uudelleen, kidutettiin ja teloitettiin.Teloituksen sanottiin olleen Saddam Husseinin vastaus varapresidentin murhaa suunnitelleille šiia-aktisivteille.


wikipedia

About finraq

Check Also

SalaisuuksienVartija

Salaisuuksien vartija

Juhannusaamupäivän ihanassa rauhassa mieleni pyörii jostain syystä tiedustelu/vakoilu -teemassa, jota sivusin postatessani Vera Valan uusimmasta …