Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home1/jalaljook/public_html/suomi/wp-config.php:1) in /home1/jalaljook/public_html/suomi/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
finraq http://finraq.com/suomi finraq-فينراك Sun, 13 Mar 2016 07:08:22 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.7 69155325 Salaisuuksien vartija http://finraq.com/suomi/?p=467 http://finraq.com/suomi/?p=467#respond Sun, 13 Mar 2016 07:08:21 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=467 Juhannusaamupäivän ihanassa rauhassa mieleni pyörii jostain syystä tiedustelu/vakoilu -teemassa, jota sivusin postatessani Vera Valan uusimmasta dekkarista, missä vihjataan siihen suuntaan, että Lähi-idässä liikuskelevat assyriologit voisivat toimia myös tiedustelupalveluiden agentteina. Assyriologien yllä — etenkin niiden, jotka kunnostautuvat myös arkeologisissa kenttätöissä — leijuukin kutkuttavan salaperäinen tunnelma, vaikka suurimmalla osalla ei koskaan urallaan olisikaan mitään tekemistä salaisen tiedonhankinnan kanssa. Lisäksi etenkin 1900-luvulla monet assyriologit eivät edes aktiivisesti yrittäneet päästä matkustamaan ja tutustumaan Lähi-idän ihmeisiin. Heille riitti savitaulukokoelmat eurooppalaisissa ja amerikkalaisissa museoissa ja myös tänään on tutkijoita, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita osaamaan paikallisia kieliä ja pääsemään kontaktiin ihmisten kanssa. Jos ei puhu esimerkiksi sujuvasti arabiaa, on aika hankalaa toimia tiedustelijana ”kansan parissa” tai muutoinkaan.

 

 

Kuvalähde: YLE/Amos Andersonin museon kuva-arkisto

Assyriologian ja arkeologian tutkimushistorian alkuvuosikymmenet vilisevät nimiä, joiden on arveltu/tiedetään toimineen vakoilijoina. Säästän heistä kertomisen myöhempään, tänään sivuan aikaisempaa postaustani Ylen uutisoimista irakilaisista muinaismuistoista, joita oltiin vaadittu palautettaviksi. Professori Jussi Aro (1928-1983) esittelee kuvassa vuonna 1977 TP Urho Kekkoselle (1900-1986) Amos Andersonin taidemuseossa järjestetyn Kaksoisvirranmaan taidetta näyttelyn esineitä. Jussi Aron taustalla seisoo myös Irakin silloinen suurlähettiläs Helsingissä, Saleh Mehdi Amash (?-1985). Olin saanut kuulla, että Juhani Suomen toimittamassa valtiosihteeri Matti Tuovisen päiväkirjaotteissa olisi jotain siitä miten hän näki Aron ja Amashin välille juuri näyttelyn aikoihin syntyneen konfliktin. Amash oli ärsyyntynyt Aron ystävän, nuoren libanonilaisen runoilijan Sahban Mrouehin (1953-2012) kärkevästä kielestä ja halusi järjestää hänet ulos Suomesta. Mroueh karkoitettiin ja Amash jatkoi menestyksellisesti suomalaisten virkamiesten ja helsinkiläisten piirien pyörittelyä monin eri tavoin. Amash syytti useaan otteeseen sekä Aron että Mrouehin olevan CIAn ja siionistien agentteja. Mikä ei merkitse sitä, että hän itse olisi todella uskonut siihen.

 

 

 

Sain lainattua Tuovisen päiväkirjat kirjastosta ja olen henkilöhakemiston puutteessa joutunut lukemaan koko kirjan lävitse etsien noita Amashiin ja Aroon liittyviä merkintöjä. Niukasta ja kuivahkosta kirjallisesta tyylistä huolimatta päiväkirja on erittäin mielenkiintoista luettavaa ja palauttaa vahvasti mieleen koko 1970 luvun ja 1980-luvun alun tunnelman. Alkoholismi näyttää olleen poliitikoilla ja virkamiehillä yleinen sairaus. Mutta onko Tuovisen päiväkirjoissa minulle jotain uutta? Merkintöjen tyyli on äärimmäisen lakoninen ja paljastaa silti samalla, että 1978 Amash otettiin UMn puolesta vielä erittäin vakavasti ja että häntä pyrittiin myötäilemään jotta suomalaiset yritykset saisivat Irakista rahakkaita rakennustilauksia. Tapahtui räikeä ihmisoikeusloukkaus, joka toteutettiin hallituksen uav:n toimesta.

 

Miten Amash onnistui Mrouehin karkotuksessa? Hän väitti Mrouehin raapustaneen häväistykirjoituksen johonkin HYn julkaisun sisäsivuille. Kukaan ei kyennyt todistamaan että raapustus olisi tullut Mrouehin kynästä.  19.1. 1978 Tuovinen kirjoittaa:

Johtoryhmässä päätettiin, että Irakin suurlähettilästä lepytetään siten, että ryhdytään poliisivoimin tutkimaan Irakin presidentin herjaustapausta kun Helsingin yliopiston julkaisuun oli töhritty arabiankielellä presidenttiä loukkaava lause. Irakin suurlähetystö oli lähettänyt nootin, jonka mukaan taloussuhteet maiden välillä katkeavat ellei jotain tehdä töhrijän karkottamiseksi. Hän on Irakin sl:n mukaan Suomessa oleskeleva libanonilainen. Arvo Rytkönen, joka oli juuri palannut Irakista, piti välttämättömänä, että libanonilainen poistuu Suomesta (s. 140).

 

Seuraavana päivänä 20.1. 1978 asiaa viedään eteenpäin:

Ulkomin. Väyrysen luona neuvottelu, jossa mukana Arvo Rytkönen, Ossi Sunell, Klaus Törnudd sekä Tuovinen. Päätettiin, että Irakin sl:lle ilmoitetaan, että libanonilaisen presidentin loukkaajan oleskelulupaa ei pidennetä ja … Nämä toimenpiteet viedään kuitenkin ensin hallituksen uav:n käsiteltäväksi parin viikon kuluessa päämin. Sorsan palattua lomalta etelästä (s. 140).

 

Näistä merkinnöistä käy ilmi, että oli ilman poliisitutkimusta päätetty Mrouehin olevan ”libanonilainen presidentin loukkaaja” ja että hänet oli saatava maasta pois koska Amash niin tahtoi. Helmikuun 3.2. hallituksen uav kokoontui ja siellä ”… hyväksyttiin päätös, että Libanonin kansalainen Mroueh’in oleskelulupaa Suomessa ei pidennetä. Hän on Irakin sl:n väittämän mukaan loukannut Irakin presidenttiä ja kauppapol.osaston mielestä Mroueh’in poistuminen maasta on edellytyksenä Suomen ja Irakin kaupan häiriöttömälle jatkumiselle (s. 140).

 

Itse elin samoja tapahtumia kuvion toisella laidalla — Aron perheessä, missä silloin ei ollut tietoa siitä, että ystävämme karkottamisesta oli päätetty hallitustasolla. Meidän näkökulmastamme pahan keskiössä oli ulkomaalaisosaston johtaja Eila Kännö. Uskoimme vakaasti hänen olevan se paha akka, jolla oli valta vaikuttaa ulkomaalaisten oleskelulupiin. Tuovisen merkintä 10.2. 1978 paljastaa kuitenkin sen, että Kännö yritti ilmeisimmin korostaa herroille sitä, että asiassa tulisi toimia Suomen lakien eikä Amashin mielivaltaisuuden mukaan:

”… päällikkö Eila Kännö ilmoitti, ettei libanonilaiselle Mrouehille voida jättää antamatta oleskelulupaa, ellei tehdä rikosilmoitusta häntä vastaan ja ellei ole loukatun valtakirjaa. Mrouehin kaksi veljeä on Suomen kansalaisia. Yksi mahdollisuus on, jos hallituksen uav. ilmoittaa, ettei oleskelulupaa voida myöntää. Asia on jälleen umpikujassa” (s. 141).

 

Amash jatkoi painostustaan, myöhemmin helmikuussa Tuovinen kirjaa:

”Päätimme ilmoittaa Irakin suurlähetystölle, että libanonilaisen Mrouehin oleskeluluvan lopettamisesta on lähetetty UM:n kirje sisäasiainministeriölle” (s. 142).

 

Itse karkotustapahtumaa Tuovinen ei pane ylös tai sitä ei tässä päiväkirjalaitoksessa ole kehdattu julkaista. Tuovisen päivät täyttyvät muilla asioilla. Elokuussa 1978 kuningatar Silvia neuvoo jollain lounaalla ulkoministeri Väyrystä miten lautasliinan putoamisen voi estää (s. 151). Amash ja terroristi ”Carlos” aiheuttavat aika-ajoin kaikenlaista pientä päänvaivaa.

 

Joulukuun 11. 1978 Tuovinen palaa asiaan:

Prof. Jussi Aro kävi luonani puhumassa, että libanonilaiselle Kalevalan kääntäjälle Mrouehille annettaisiin uudelleen oleskelulupa Suomeen. Keskustelussa kävi ilmi, että Irakin sl. Amashin vihat Mrouehia vastaan johtuvat siitä, että M. oli aikoinaan asettunut Amashia vastaan suomal. arabial. yhdistyksen valtataistelussa (s. 158).

 

 

Huomattavaa on Tuovisen muuttuneet sanavalinnat. Libanonilaisesta presidentin loukkaajasta on tullut Kalevalan kääntäjä. Mroueh pääsi palaamaan Suomeen, mutta Amashin ja Aron välit eivät lämmenneet ja lisää epämiellyttäviä tilanteita aiheutui myös Tuoviselle. Amash oli päättänyt, että Irakin valtio lahjoittaa professuurin Helsingin yliopistolle JOS he voisivat itse päättää kuka virkaan asetetaan. HY puolestaan halusi tehdä valinnan itse. Helmikuun 16. 1982 Amash kävi yhdistetyllä valitus&uhkausvierailulla Tuovisen luona:

”Irakin sl. Amash kävi luonani puhumassa 307 000 dollarin lahjoituksesta Mesopotamian kulttuurin professuurin perustamiseksi Helsingin yliopistoon. Amash vaati nyt rahoja takaisin, koska Helsingin yliopisto aikoo käyttää saamansa rahat arabian kielen professuurin perustamiseen. Helsingin yliopiston professorikandidaatti on punainen vaate Amashille, sillä hänet on koulutettu Israelissa. A:lla on oma kandidaatti professoriksi, joka ei kuitenkaan ole pätevä arabian kielessä. A esiintyi hyvin uhkaavasti ja kysyi, onko hänen haettava raha takaisin revolverin kanssa tai onko hänen vähenettävä summa suomalaisille maksettavasta Babdadin konferenssipalatsilaskusta. A sanoi mielellään antavansa tuon 307 000 dollaria Turun tai Tampereen yliopistolle.

Tämä on hankala juttu. Mielestäni Helsingin yliopisto on menetellyt harkitsemattomasti kun on väen väkisin pyrkinyt aikaansaamaan ratkaisun, joka on lahjoittajan tahdon vastainen. Amashin mukaan prof. Jussi Aro on manipuloinut asian irakilaisten vahingoksi”(s. 223).

 

HSn Unto Hämäläinen kuvaa kirjaa sensaatioksi ja se onkin monella tasolla lukemisen arvoinen kirja.

 

Jussi Arosta ei saa ”valitettavasti” vakoilijaa vaikka muutoin hän pääsikin toisinaan (mm. toimimalla kääntäjänä ja tulkkina Supolle) kurkistamaan hyvin erikoisiin tapauksiin. Näiltä osin hän olisi mieluusti elänyt tylsää ja tavallista tutkijanelämää.

 

http://elamankrestomatia.blogspot.fi/

 

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=467 0 467
Suomessa asuva irakilaistoimittaja: Helsingin kokoontumisella tuskin yhteyttä Kölnin levottomuuksiin http://finraq.com/suomi/?p=463 http://finraq.com/suomi/?p=463#respond Tue, 08 Mar 2016 10:17:22 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=463  

 

Helsingissä asuva irakilaissyntyinen toimittaja Jamel Saltne on ollut viime aikojen uutisoinnin jälkeen yhteydessä lukuisiin maanmiehiinsä ja kontakteihinsa. Hänen mukaansa irakilaisia kerääntyi Helsinkiin eri puolilta Suomea viettämään uutta vuotta.

 

”Ihmiset kyselivät toisiltaan, mihin menette viettämään uutta vuotta. Monien mielestä paras mahdollisuus oli Helsingin keskusta, sanottiin että siellä on kaunista ja iso juhla”, hän kuvaa.

 

Artikkeliin liittyvät

 

Kirkkonummen vastaanottokeskus viime lokakuussa. Poliisi selvittää Kirkkonummen pidätysten ja rautatieaseman juhlinnan yhteyttä Kölnin levottomuuksiin – taustalla sunnien ja shiiojen ristiriitoja 7.1.2016

Sisäministeri Orpo: Aika on haastava ja riskit lisääntyneet, mutta poliisi on toiminut hyvin 7.1.2016

”Tähän mennessä ei ole tullut vastaan mitään erityistä suunnitelmaa, paitsi mennä juhlimaan keskustaan. Usein vastaanottokeskukset sijaitsevat vähän kaukana, ja nuoret haluavat mennä pääkaupunkiin”, hän sanoo.

 

Sana levisi hänen mukaansa puhelimitse, Facebookissa ja Whatsappin kautta.

 

”Monet heistä ovat Suomessa ensi kertaa, ja joillekin tämä saattaa olla viimeinen. Suurin osa heistä ei ole vielä saanut oleskelulupaa”, Saltne huomauttaa.

 

Mistään koordinoidusta, järjestelmällisestä yrityksestä aiheuttaa häiriötä ei hänen tietojensa mukaan näytä olleen kyse.

 

”Voi olla, että on tapahtunut joitain häiriöitä tai rikoksia, mutta se ei vaikuta etukäteen suunnitellulta. Tietysti kyse oli isosta tapahtumasta, siellä oli paljon ihmisiä, mutta erityisestä suunnitelmasta ei ole toistaiseksi kukaan puhunut.”

 

Liittyykö Helsingin kokoontuminen jotenkin Kölniin?

 

”Ei, ainakaan tähän mennessä ei ole löytynyt mitään sellaista. Olen puhunut todella monien ihmisten kanssa”, Saltne sanoo.

 

Helsingin poliisin mukaan irakilaisia turvapaikanhakijoita saapui Helsinkiin uudenvuoden viettoon muualta Suomesta ja kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli poliisin mukaan kello 23 aikaan noin tuhat irakilaista.

 

Poliisi sanoi saaneensa vihiä, että pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin mitä uutisoitiin tapahtuneen Kölnin rautatieasemalla. Siellä ilmeisesti ulkomaalaistaustaisista koostuvat miesjoukot ahdistelivat kymmeniä naisia ja varastivat näitä omaisuutta.

 

Saltne pitää mahdollisena, että sunnit ja shiiat ovat kertoneet toisistaan liioittelevia asioita poliisille. ”Se on ihan mahdollista. Vastaanottokeskuksissa on valitettavasti ollut ongelmia, ja tietysti nuoret kuulevat siellä kaikenlaisia asioita”, hän sanoo.

 

Saltnen mielestä järjestäytynyttä terrorismia suurempi uhka Suomessa ovat tällä hetkellä sosiaaliset ongelmat.

 

”Täällä on irakilaisia nuoria, ja osalle heistä on ilmoitettu, etteivät he mahdollisesti saa oleskelulupaa. Kun he tietävät, etteivät saa lupaa, jotkut heistä saattavat tehdä seksuaalirikoksia, niin kuin on ikävä kyllä nähty. Osa näistä nuorista juo alkoholia enemmän kuin normaalisti, sekin vaikuttaa asiaan”, Saltne sanoo.

 

”Turvapaikanhakijoiden osalta tämä on Suomessa tällä hetkellä ehkä vaarallisempi asia kuin terrorismi.”

 

ـــــــــــــ

HS.FI

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=463 0 463
Irakin uskonnot http://finraq.com/suomi/?p=458 http://finraq.com/suomi/?p=458#respond Tue, 08 Mar 2016 10:06:18 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=458 Irakin uskonnot

h6 u7 u8 u5 u3 u4 u1

]]> http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=458 0 458 Irakilainen taide http://finraq.com/suomi/?p=455 http://finraq.com/suomi/?p=455#respond Tue, 08 Mar 2016 09:55:50 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=455  

Irakilainen taide

 

t4

 

 

t1

t2

SAMSUNG DIGIMAX A503

t5

SAMSUNG DIGIMAX A503

t3

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=455 0 455
Keravalainen ennusti Isiksen nousun http://finraq.com/suomi/?p=442 http://finraq.com/suomi/?p=442#respond Sun, 06 Mar 2016 18:31:01 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=442 – Kirjoitin Isiksestä ennen kuin sitä oli keksittykään, Yousif Haddad sanoo.

KERAVA | Keravalaisen kahvilan pöytään asettuu kaksi naista ja neljä lasta. Naisilla on tarjottimillaan teekupit ja croissantit. Lapsista lähtee ääntä. Yksi huomaa pöydässä äidit lapsineen, toinen huivit ja hetkellisen vieraskielisen melun.

 

Kirjailija Yousif Haddad pyyhkii viereisessä pöydässä croissantin muruja syrjään ja piirtää lehtiöön siilin. Se kuvaa vihaisia ihmisiä.

 

– Me unohdamme samankaltaisuuden ja korostamme erilaisuutta, Yousif sanoo.

 

Yousif Haddad syntyi Irakissa, johon kylmä sota oli juuri levinnyt. Nyt hän asuu Keravalla, jossa on muuten vaan kylmä.

 

– Viihdyn täällä todella hyvin. Kerava on sopivan kokoinen kylä: kaupassa tervehditään vaikka ei nimiä tiedetäkään.

 

Yousif tuli virolaisesta vankilasta Suomeen 1995 kiintiöpakolaisena. Ensin sairaalaan, sitten Keravalle.

 

– Olin ollut kuukauden nälkälakossa.

 

Viro telkesi vankilaan sata irakilaista Suomeen pyrkivää YK:n pakolaisjärjestön pakolaista.

 

On vuosi 2006. Yousif Haddad kuulee arvion, jonka mukaan terroristiryhmillä on Euroopassa 800 nukkuvaa solua.

 

– Mietin, kuinka moni heistä on Suomessa. Aloin tutkia asiaa ja sain selville, että he ovat täällä aktiivisia.

 

Vuosi 2009. Yousif Haddad tapaa Helsingissä nuoren miehen, joka kertoo olevansa valmis pyhään sotaan. Kohtaus on tallennettu vuonna 2011 julkaistuun kirjaan Helsinki Nightmares, jonka Yousif Haddad kirjoitti kirjailijanimellä Yousif Abu Al Fawz. Kirja kertoo radikaali-islamilaisista ryhmistä Suomessa. Yksi kirjan henkilöistä asuu Keravalla.

 

– Kirjoitin Isiksestä ennen kuin sitä oli edes keksitty. Ja tein Keravaa kuuluisaksi.

 

– Luulisin olevani ensimmäinen ulkomaalainen kirjailija, joka kirjoittaa Keravasta. Olen ylpeä keravalainen Irakista, Yousif virnistää ja vakavoituu:

 

– Ulkomaalaiset ovat tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa, mutta me unohdamme sen, Yousif sanoo ja nappaa käteensä aiemmin piirtämänsä siilin.

 

– Näetkö nämä piikit? Vihaiset ihmiset nostavat aseensa, kun me hyökkäämme heidän kimppuunsa.

 

Vihaa on poliittisissa, rasistisissa ja uskonnollisissa ryhmissä, Yousif luettelee.

 

– Vihaisten ihmisten välille syntyvä väkivalta on todellinen riski Suomessa.

 

Yousif kävelee muistivihkoineen paljon Keravan kaduilla. Irakissa naiset hävisivät kaduilta, Suomessa katupartiot ilmestyivät niille.

 

– Odinin sotureiden rekisteröiminen viralliseksi yhdistykseksi on vaarallista peliä. Viha ja väkivalta tuhoavat yhteiskunnan ja ihmiset. Niin kävi Irakissa ja niin voi käydä Suomessakin.

 

Viha alleviivaa eroja.

 

– Tietyt tahot puhuvat paljon ulkomaalaisiin liittyvistä ongelmista. He pitävät kansan kiireisenä ulkomaalaisten kanssa, jotta he unohtaisivat, että palkkoja leikataan ja veroja korotetaan, Yousif sanoo ja lisää hiljaa:

 

– Se muistuttaa ihan Saddam Husseinin politiikkaa.

 

Yousif Haddad sai äskettäin kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiilan palkinnon siirtolaisuutta kuvaavasta suorasta kirjoittelustaan. Yousif on suora myös nyt.

 

– Meidän täytyy antaa maahanmuuttajille mahdollisuus työskennellä ja kehittää itseään, mieluiten heti. Vaatimusten ei pidä olla liian tiukkoja. Ilman suomen kielen taitoakin voi tehdä paljon, Yousif sanoo.

 

Halu ymmärtää ja oppia on pitänyt miehen kiireisenä. Nyt Yousif tutkii monikulttuurisuutta Suomen maahanmuuttajavaltaisimmalla alueella Turun Varissuolla. Tiedolle on tilausta. Keltainen lehdistö maalaa uuden aallon maahanmuuttajista mustaa kuvaa, Yousif katsoo.

 

– Naisia raiskaavat miehet ei ole koko kuva. Ei minullekaan suomalainen ole se mies, joka puukotti vaimonsa hengiltään.

Yousif on arabi, vaimo kurdi. Kurdit ja arabit sotivat Irakissa nyt keskenään samoin kuin sunnit ja shiiat. 1970-luvulla maanpakoon lähteneen irakilaismiehen on yhtä vaikea käsittää sitä kuin kenen tahansa keravalaisen.

 

– Me emme ole vaimoni kanssa koskaan tulleet edes ajatelleeksi, että olisimme jotenkin erilaisia, Yousif sanoo.

 

Vaimo opiskeli Suomessa tulkiksi. Sitä ennen hän työskenteli 10 vuotta pitkiä päiviä sairaanhoitajana.

 

– Vaimoni jäi välillä tekemään työkaverinsakin vuoron, kun tämä jäi kotiin hoitamaan kipeää lasta.

 

– Mitä tapahtuisi, jos ulkomaalaiset voitaisiin hävittää Suomesta nappia painamalla? Bussit jäisivät ilman kuljettajia, sairaaloista häviäisi hoitajia ja lääkäreitä, Yousif muistuttaa.

 

Mies itse ottaa muistivihkonsa mukaansa saunaankin.

 

– Ihmisaivot ovat maailman paras tietokone. Ajatuksia voi tulla missä vain, Yousif perustelee.

 

Ajatuksiaan Yousif on kertonut kouluissa sekä Keravalla että Irakissa. Irakissa Yousif puhuu usein Suomen historiasta.

 

– Irakilaisilla olisi siitä paljon opittavaa. Suomellakin oli sisällisotansa mutta kansa onnistui yhdistämään voimansa ja kehittymään nopeasti eteenpäin.

 

– Yhteiskuntaa rakennetaan vain rauhalla. Viha tuhoaa kansan.

 

Mutta senhän me suomalaiset jo tiedämmekin.

 

Yousif Haddad

 

Kirjailija ja toimittaja Yousif Haddad syntyi Irakissa 1956.

Aktiivisena vasemmistolaisena pakeni Saddam Husseinin hallintoa maasta 1970-luvulla.

Päätyi vuosia kestäneen maanpaon jälkeen Viron kautta kiintiöpakolaisena Suomeen ja Keravalle 1995.

On julkaissut romaaneja ja novellikokoelmia nimellä Yousif Abu Al Fawz.

Novellikokoelma Taikalintu on suomennettu.

Kalevalaa ja Gilgameshiä yhdistelevän Pohjolan taivaan alla suomennos on työn alla.

Tutkii maahanmuuttajuutta Turun Varissuolla.

Sai äskettäin kulttuuriyhdistys Kiilan palkinnon.

 

ــــــــــــــ

http://www.keski-uusimaa.fi/

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=442 0 442
Irakin luonto http://finraq.com/suomi/?p=444 http://finraq.com/suomi/?p=444#respond Sat, 05 Mar 2016 18:33:20 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=444 Irakin luonto

1

 

l11

l9

l1

2

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=444 0 444
Irakin museon viime ja nykyajan historia http://finraq.com/suomi/?p=376 http://finraq.com/suomi/?p=376#respond Sat, 05 Mar 2016 13:57:44 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=376 Irakin museo on suurin museo Irakissa se on perustettu vuonna 1923, se sijaitsee Baghdadin kaupungissa. Museo sisältää erilaisia perinnöllisiä esineitä Irakin historiasta.
Museossa on 18 huonetta tai salia siitä osa on tarkoitettu lapsille, jotka haluavat tietää enemmän vanhoista Irakilaisista sekä historiasta.
Irakin museo sisältääkin myös kirjasto, joka on perustettu vuonna 1933.
Kirjat jotka löytyvät kirjastossa ne kertovat esimerkiksi:
– Lädi-idäastä
– Arkeologiasta, sekä paljon esineitä jotka kertovat Irakin historiasta ja sen kielistä sekä vanhoista Irakilaisista.

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=376 0 376
Irakin museo verkossa http://finraq.com/suomi/?p=365 http://finraq.com/suomi/?p=365#respond Sat, 05 Mar 2016 10:41:41 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=365 http://www.virtualmuseumiraq.cnr.it/homeENG.htm

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=365 0 365
Me irakilaiset “ellemme rakastaisi elämää, emme olisi eläneet 10.000 vuotta http://finraq.com/suomi/?p=360 http://finraq.com/suomi/?p=360#respond Sat, 05 Mar 2016 10:31:48 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=360 IRAKISTA LYHYESTI

(Me irakilaiset “ellemme rakastaisi elämää, emme olisi eläneet 10.000 vuotta”)

 • Sumerin valtio perustettiin 8000 vuotta sitten Etelä-Irakissa.
 • Babylonin riippuvat puutarhat (tunnetaan myös nimellä Semiramiin riippuvat puutarhat) on yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä. Ne rakensi oletettavasti Nebukadnessar 2600 vuotta sitten.
 • Gilgameš on eeppinen runoelma muinaisesta Mesopotamiasta. Se on maailman vanhin eepos, ja se sisältää tarinoita jo sumerien ajoilta.
  Niitä kirjoitettiin sumeriksi 4100 vuotta sitten.
 • Nuolenpääkirjoitus eli kiilakirjoitus oli sumerien kehittämä kirjoitusjärjestelmä 5000 vuotta sitten.
 • Hammurabin laki 3800 vuotta sitten.
 • Ištar oli mesopotamialaisen uskonnon seksuaalisuuden ja sodan jumalatar se oli 6000 vuotta sitten.

Irakin valtiomuoto on tasavalta, joka sijaitsee lähi-idässä. Irakin nykyinen presidentti on Jalal Talbani ja sen pääministeri on Nuri Al-maliki.Irakin pääkaupunki on Bagdad, jossa asuu noin 6 000 000 ihmistä. Irakin arvioitu väkiluku on lähes 30 000000 miljoonaa asukasta. Sen pinta ala on noin 430 000 neliömetriä. Irakissa on 18 maakuntaa. Irakin naapurimaat ovat: Turkki, Syyria, Jordenia, Saudi arabia, Kuwait ja Iran. Alueen läpi virtaa kaksi suurta jokea, eufrat ja tigris. Irakin valtakieli on arabia, pohjoisosissa puhutaan kurdia. Molemmat ovat virallisia kieliä. Irakissa valtauskonto on islam.

Lopuksi:
Me irakilaiset “ellemme rakastaisi elämää, emme olisi eläneet 10.000 vuotta”.

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=360 0 360
Keskustelu luonnon ystävän kanssa ”Lihavuus johtuu riippuvaisuudesta” http://finraq.com/suomi/?p=347 http://finraq.com/suomi/?p=347#respond Sat, 05 Mar 2016 10:10:39 +0000 http://finraq.com/suomi/?p=347 Luonnon ystävä Furat Al-abedi on Irakilainen nuori mies asuu Suomessa vuodesta 1995, hän opiskeli ja kävi töihin Suomen kielen tulkiksi. Hän sanoi kun keskusteltiin hänen kanssa autoton päivästä:

 • Minä olen asunut noin 13 vuotta Suomessa, mutta en ikinä miettinyt sitä että omistan auton. Kyllä joskus kärsin kun käytän julkaista liikennettä ainakin talvilla, mutta kuitenkin olen sama mieltä että isoissa kaupungeissa pitäisi tehdä jotakin vähentämään autojen käyttöä ja se on hallituksien vastuulla.

Liikkujan viikko pitäisi olla kestää koko vuoden aikana

 • Minä olen sitä mieltä että Liikkujan viikko pitäisi kestä pidempi kuin viikko tai oikeastaan ollakseni ihan suora sanon että liikkujan viikko pitäisi olla koko vuoden aikana, Furat sanoi. Hän ajattelee tällä tavalla monista syistä:

 • Nykyään kaupungit ovat isoja, jokaisessa asu miljoonia jos jokaisella aikuisilla asuvalla on auto. Se tarkoita sitä että kaupungin kaduilla liikkuu yli 300 tuhatta henkilö auto. Voimme kuvitella minkälainen ilma kaupungissa on jos niin paljon autoja. Toinen syy kun joku meistä liikkuu kaupungin kaduilla ei ole vaikea huomata kuinka paljon lihavia ihmisiä kaupungissa on siitä huolimatta minkä ikäisiä he ovat. Minun mielestäni lihavuus johtui siitä että ihmiset ovat nykyaikana riippuvaisia autoista enemmän kuin mitä pitäisi olla.

Media voi auttaa

Hastateltava uskoo: Ilman muuta medialla on suuri vaikutus ihmisiin, koska ihminen seuraa media ihan missä tahansa ja milloin tahansa. Kun media käyttää asiantunteja selittämään ja lähettämään sopivia viestiä ihmisille minkälaisia ongelmia tapahtuu kun niin paljon autoja käytetään ja niin paljon poltto aineita poltetaan joka päivä.

Furat päättää haastattelun: – Minun mielestäni tähän ongelmaan sopiva ratkaisu on se että isoissa kaupungeissa pitäisi kehittää julkisia liikenteitä laskemalla niiden kustannuksia.

Saltne Jamel

]]>
http://finraq.com/suomi/?feed=rss2&p=347 0 347